· 

Watercolor; het juiste gereedschap

Na mijn artikelen over papier, verf en mijn palet is deze laatste blogpost zeker niet de minst belangrijke! Ik ga je vertellen welk gereedschap ik gebruik tijdens het verven. Gereedschap is misschien een beetje een vreemd woord, maar je begrijpt waarschijnlijk wel dat ik hiermee mijn penselen en andere materialen zoals een palet bedoel. Ik ga niet eindeloos schrijven over merken penselen, ik vertel je wat ik gebruik. Ik kan hiermee zowel losse botanicals schilderen als een heel gedetailleerd werkje. Ik heb wel een hele poos met waardeloze penselen gewerkt, tot gelukkig watercolor ook in Nederlands aan populariteit ging groeien en je hier nu ook fatsoenlijk gereedschap kunt kopen. 

1. penselen

Ik gebruik de penselen van Princeton en om precies te zijn deze. Tot ik deze penselen had heb ik eigenlijk een beetje aangerommeld met penselen die ik kocht bij de kunstwinkel, maar ook goedkopere van de action of Ali express. De goedkopere opties lijken soms prima, maar na een tijdje gebruiken houden ze hun vorm niet. De penselen van Princeton doen dat wel. Let op dat je penselen niet in een waterpot laat staan, dan wordt de penseel krom. Laat je penselen liggend drogen, dan behouden ze hun vorm. Een andere heel goede optie zijn de ronde Taklon penselen van Hornbach. Ik merk eigenlijk geen verschil met Princeton, maar ze zijn iets goedkoper. Qua formaat gebruik ik de 6 het allermeest. Ik gebruik ook de 4, de 16 en de 0,5. Maar als je een nummer 6 hebt, dan ben je al helemaal good to go! Ik heb nog één penseel op mijn wishlist, namelijk deze

2. Palet

Ik gebruik een klap palet om mijn verf in te laten drogen, ik gebruik dus geen palet met napjes meer. Mijn klap palet heeft ook ruimte om verf te mengen met water of kleuren onderling. Daarnaast gebruik ik een porselein palet. Ik heb een tijdje kunststof paletten gebruikt, maar de kleuren die je gebruikt trekken in het kunststof en na het schoonmaken verdwijnt er een 'laagje' dat het palet stroef maakt. Mijn porselein palet wordt elke keer weer schoon en blijft lekker glad. Je kunt zowel het klap palet als een porselein palet hier kopen. 

 

Ik zie soms kunstenaars ook emaille paletten gebruiken, ik heb dit zelf niet getest. Ik vind het heel prettig dat ik afzonderlijke 'vakjes' heb, zodat de verf niet een andere kleur raakt. Misschien is dat voor jou minder belangrijk, dat is een persoonlijke keuze. 

 

3. Overig

Naast mijn penselen en paletten gebruik ik keukenpapier om mijn kwast tijdens het schilderen af te vegen. Het afvegen is om er zeker van te zijn dat ik het penseel echt schoon heb gemaakt en ook soms om het teveel aan water of verf af te deppen. Je kunt met een afgeveegd penseel verf verwijderen of randen zachter maken. Ik kies altijd een goede kwaliteit keukenpapier. Ik gebruik soms een kalligrafiepen voor details, deze maakt net iets fijnere lijnen dan mijn dunste penseel. Voor het overtrekken van mijn schets op waterverfpapier gebruik ik deze lightbox. Soms, als ik echt geen geduld heb, gebruik ik een heater tool om mijn vlakken snel te laten drogen. Meestel heb ik wel geduld, dus ik gebruik deze niet zo veel. Ik gebruik de potloden 'Graphite Aquarelle' van Faber-Castell. Het grafiet lost op in water, waardoor ik nooit echt last heb van potlood lijnen onder mijn werk. 

Samengevat: Als je een penseel nummer 6 of 8 hebt dan kun je eigenlijk al aan de slag. Je kunt het jezelf makkelijker maken met aanvullende materialen, maar het is allemaal niet noodzakelijk. Ik heb in de afgelopen twee jaar mijn materialen 'stash' langzaam uitgebouwd. Ik heb ook veel gekregen voor mijn verjaardag of bijvoorbeeld moederdag. 

 

De materialen waar ik naar link zijn niet gesponsord, helaas heb ik geen samenwerking met de webshops waar ik naar link. Alleen het bol.com linkje is een affiliate link, maar deze lightbox heb ik daadwerkelijk zelf gekocht. 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Grada Buchner-Schuite (zaterdag, 08 september 2018 17:37)

    Duidelijke uitleg....dankjewel