· 

Waar onze kunstmaterialen van gemaakt zijn

Over deze blogpost heb ik lang nagedacht, want ik heb geen leuke boodschap voor je. Ik heb me nooit gerealiseerd dat kunst materialen van dierproducten gemaakt worden en sinds ik dit weet ben ik op zoek naar goede alternatieven en ik zal je eerlijk zeggen, dat is nog niet makkelijk. Ik vond het belangrijk om een prioriteiten lijstje te maken, aan welk dierenleed wil ik echt niet bijdragen? 

Even vooropgesteld: ik eet niet vegetarisch. Ik koop schoenen en tassen van leer, dus ik ga je zeker niet vertellen dat je niets mag kopen dat afkomstig is van dieren. Ik probeer het tot een minimum te beperken. Ik kook vaak zonder vlees en als ik schoenen of een nieuwe tas koop, dan investeer ik. Zodat ik zeker weet dat ik een flinke tijd vooruit kan. Ik ben geen heilige, maar probeer wel bewust te consumeren. Ik ging dit verder onderzoeken en kwam erachter dat het heel moeilijk is om onderscheid te maken in materialen die op een diervriendelijke manier geproduceerd zijn en fabrikanten die het niet nauw nemen met het dierenwelzijn. 

1. Penselen

Ik was al een tijdje aan het azen op die (op instagram) veel gebruikte silver brushes. Ik zat al klaar om mijn credit card nummer in te voeren, tot ik zag dat ze gemaakt zijn van eekhoorn haren. Laat maar zitten. Ik gebruik alleen synthetische penselen. Ik deed dit altijd bewust al, ook mijn make-up penselen zijn synthetisch. Toen ik nog een klein meisje was dacht ik -heel naïef- dat eekhoorn haard voorzichtig werd geoogst door haren uit de staart te knippen. Ik denk niet dat ik je hoef uit te leggen dat het niet zo gaat. 

 

Veel penselen zijn gemaakt van eekhoorn (squirrel) of marter (bijvoorbeeld kolinsky). Je komt ook geit en varken regelmatig tegen. Penselen van varkenshaar worden vaak in China gemaakt en wellicht weet je al dat China het niet zo nauw neemt met dierenwelzijn. Ook penselen van geitenhaar komen vaak uit China. Sable brushes worden ook gemaakt van dieren afkomstig uit de marter familie. De rode marter is wel te houden in gevangenschap en daardoor zijn deze penselen goedkoper. Sables en kolinskys worden gevangen in het wild. Ook eekhoorns worden gehouden in gevangenschap, de haren uit de staart van de eekhoorn gaan naar de penselen, terwijl de rest van de vacht wordt gebruikt voor pelzen. Ik las bij Judith van Splendith dat de grijze eekhoorn zelfs uitgestorven is door het veelvuldige gebruik van zijn haren voor penselen. 

 

Gelukkig is er een goed alternatief, want de penselen van princeton zijn volledig synthetisch en van hoge kwaliteit (je kunt deze kopen bij splendith.nl). Ook escoda heeft synthetische penselen van hoge kwaliteit. (te koop bij van Beek Art)

2. Verf

Aquarelverf wordt gemaakt met ossengal, dit is een bijproduct dat wordt gewonnen na de slacht van runderen. Het zorgt voor een goede flow als je aan het schilderen bent. Je kunt ossengal ook los kopen en toevoegen aan de werk als de verf niet goed loopt of dekt. 

 

Er is al een alternatief op de markt, je kunt synthetische ossengal kopen. Ik heb hier geen ervaring mee, want ik gebruik dit product niet los. Een aantal merken gebruikt geen dierlijke producten in de aquarelverf, zoals Holbein, Gansai Tambi, en DaVinci. Er zijn wel een paar uitzonderingen, vaak in de kleur zwart. 

 

Daarnaast worden veel pigmenten gemaakt van dierproducten. Je kent wellicht het verhaal over de roze koeken en de schildluis wel. Deze kleurstof zit in veel andere voedingswaren, maar ook in verf. Karmijn of Crimson Red zijn de kleuren waarin je dit vermalen insect tegenkomt. Donkere kleuren, zoals bruin en zwart zijn vaak gemaakt met de botten van koeien. Honing is ook een ingrediënt dat gebruikt wordt bij aquarelverf, dus als je gaat zoeken op vegan verf dan zijn er niet veel merken die volledig in aanmerking komen. 

 

Dr. PH Martin Hydrus fine art watercolor is het enige merk dat volledig vegan is. Je kunt deze kopen bij splendith.nl

3. Papier en ondergronden

Papier wordt gemaakt met gelatine. Dit zorgt ervoor dat het papier de verf niet meteen absorbeert. Niet handig om dit achterwege te laten dus. Canvassen worden vaak behandeld met gesso. Dit is een hulpstof die ook vaak gebruikt wordt in journals. Je kunt dan ook op gewoon papier met verf werken. Gesso wordt gemaakt van konijnenhuid. Gelatine wordt gemaakt van allerlei slachtafval. 

 

Er zijn een aantal merken die papier maken zonder gelatine of gesso, maar je moet hier wel zorgvuldig naar op zoek gaan. Ik begreep dat Fabriano geen gelatine gebruikt, dus ik ging op zoek naar papier van dit merk. Gelukkig lette ik goed op, want niet al het papier van Fabriano is vegan. Op verschillende sites lees ik dat Strathmore vegan papier maakt, maar toen ik de fabrikant vroeg om bevestiging kreeg ik geen respons. Op de website is helaas niets terug te vinden. Ik heb nog geen ander diervrij papier gevonden dat verkrijgbaar is in Nederland. 

En nu? Alles weggooien?

Ik zou je niet adviseren om je materialen weg te gooien. Het is er al, dus maak er gebruik van tot het op is of versleten. Mijn prioriteit is absoluut penselen, ik heb nog nooit een penseel gekocht met dierenharen. Ik ga wel op zoek naar een goed alternatief voor mijn geliefde Arches papier, maar dat is niet gemakkelijk. Ik ben al een tijdje aan het eyeballen naar de Hydrus fine art watercolor. Prijzig, maar van geweldige kwaliteit en dus volledig vegan. Ik moet hier nog even voor sparen. 

 

De bronnen die ik gebruikt en en vol ontzetting meerdere keren heb gelezen zijn dit fijne artikel, deze site waarop je kunt checken of je producten vegan zijn en dit artikel.

 

Dit artikel bevat geen affiliate links, het is volledig informatief bedoeld. 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Chantal (maandag, 10 februari 2020 23:38)

    Wat een geweldig artikel, qua inhoud en vorm. Het raakt me wel, hoe je je best doet verantwoorde materialen te vinden.. Ontzettend bedankt! We helpen zo een aantal dieren geen pijn te laten lijden, niets maakt me gelukkiger :')